Monday, 7 December 2015

Krabi Sawadikap!!!! (part 1)

assalamualaikum semua! disebabkan aku baru nak berjinak-jinak dalam membuat blog, so harap maaflah ye kalau korang rasa macam tak best je baca blog ni..but believe me, i tried my best..hehehe..so post ini aku nak menceritakan tentang pengalaman aku pergi ke Krabi tempoh hari..ye, pengalaman ye.. bukan nak share tips ke apa..tp mungkin ada la sikit2 tips yang aku boleh bagi..hehe..aku pergi sini ikut trip..so everything memang disediakan contohnya hotel, transportation, tourist guide dan lain2. oh ye, makan tak termasuk ;')

so, first day sampai Krabi, kiteorang pergi satu gua ni..kata tourist guide(Ayu) tu, ni gua mulut naga..ibaratnya masuk mulut naga then keluar ikut pungkoq depa :') bunyi macam tak senonoh kan tapi itulah hakikatnya..dalam bahasa thainya 'LE KHAOKOB CAVE' pepandai korang la nak pronounce cemana hahaha..le kokob kep ke lantak engkorang lah..

nilah gambaran depan dia..so kalau nampak tempat ni, korang mesti masuk tau.

k pastu masuk mulut naga ni harga dia cuma 300 baht je seorang(around rm30)..lepas dah bayar, kena naik sampan..1 sampan wajib 5 orang kalau tak, tak balance n sampan boleh tergolek(k tipu). naik sampan tu kena baring sebab ayu kata siling gua atas hidung kita. yeye je.haha. k memula masuk tu rilek ja. adventure sikit2 je plus gelap.. so kalau siapa takut gelap boleh bawak torchlight tp jgn risau pendayung tu hapal jalan..pastu berhenti kejap sbb mcm ada darat kat situ..dalam gua tu penuh dengan batu mencanak canak. ape orang kata, stalagtite stalagmite eh? wut eva..so jln kena hati2. dalam gua ni takde ape yang special pun. cuma batu batu je..

gambar sebelum masuk gua.

batu-batu tu macam momok :')

yang adventure benau ni mase on the way balik naik sampan tu..wuwuwuwu..bila ingat balik rasa takut..wuwuwuwuwu..jalan balik adalah jalan yang lain sama sekali! AMARAN! siapa yang hidung terlampau mancung kena hati2 sebab siling gua itu betul2 atas hidung korang!ye mmg betul ape si ayu cakap..wuwuwuwuwu..mmg masa tu dah terjerit2 bagai nak gila dengan air gua tu dok menitik nitik masuk mata,dengan gelap lagi satu hape tak nampak..kena betul2 flat dalam sampan tu..nak angkat henpon utk amek gambar pun mmg jangan harap ler.. korang bayangkan jelah ada dinding yang menghimpit korang tapi bezanya dinding ni berlekuk lekuk..bahagian tepi jgn ingatkan luas..mmg penuh batu je..muat2 untuk sampan lalu..aku dah menjerit2.. si pendayung ni tak habis2 cakap 'i take care of you, i take care of you, don't worry' masalahnya take care ke tak take care tetap aku menjerit..ape aku kira.. memang rasa macam dah takkan dpt tengok matahari dah lepas tu.dah siap2 mengucap sbb takut sangat..time tulah rasa macam insaf sekejap..macam2 zikir aku baca..jalan balik pulak panjang bukan main lagi..dah la terbaring yo dalam sampan tu. nak angkat kepala sikit pun tak boleh, sakit tengkuk aku.pastu barulah sampai..fuhhh!!! Alhamdulillah.. bersyukur gila.pastu ade terdengar makcik tu cerita sampan dia tersangkut sbb perut suami dia muncit..hahaha kesian gila dengar..kalau aku satu sampan dgn makcik tu, mau terkencing terberak aku sbb takut :')

nak selit cerita sikit..makanan thai, semua manis2 belaka..tersangat lah manis smpaikan roti canai dia pun letak gula dan susu pekat..tapi so far makanan2 sini murah dan berbaloi baloi..kiteorang paling suka green tea dekat sini.. pekat dan sedap.. harga pun cuma 30 baht(around rm3) banyak pulak tu..argh sedapnyaa..terngiang ngiang rasa dia..rasa dekat thai ni banyak gila aku minum green tea sbb sedap dia tak boleh dinafikan...

green tea sedap teroks..tak pernah rasa sesedap ni kat malaysia..

pulut mangga yang berharga 500 baht(rm5) extremely berlemak manis dan sangat sedap..mangga dia pun manis yang amat..sedapnyaa...

ok sambung..dah selesai masuk gua, kiteorang pun beransur ke hotel..nama hotel tu Thai Hotel..memang best gila la hotel ni.. bukan sebab apa, tapi sebab katil single dia besar gila.. dua orang tidur pun ada lebihan lagi..wifi pun laju..pastu mulalah kiteorang check in apa2 yang patut di check in..lagi satu best, hotel ni betul2 depan Muslim food punya restaurant and restaurant tu pun wifi laju gila..so mmg heaven gila la dpt wifi kan..

bilik kiteorang..besar,bersih and selesa sangat..

tapi yang tak bestnya kan, tv dia semua cerita thai.kalau ada cite omputih pun dah di alih suara dgn bahasa thai dan sari kata juga thai.. so kau mmg takkan paham bila tengok tv..kiteorang end up main fon je tengok youtube since the wifi very the laju.. huhu..pastu kiteorang pun terbongkanglah since dah penat sangat2 sbb seharian berjalan..

sila nantikan next post pasal island2 yang ada di Krabi.. hehehe..bye2..thanks sbb sanggup luangkan masa untuk baca..

tips: sila bawa baju/tudung yang tak perlu iron sbb mostly kt hotel2 sini tak provide iron :)

Friday, 16 October 2015

about my friends

assalamualaikum. hai semua. apa khabar.

sekarang ni kan. aku cam tetiba je urmm rindukan geng2 aku kt unisel dulu. diorang semua ni dikira kawan yg dah ditapis tapis la..faham kan maksud aku? k lah kalau tak faham meh aku terangkan sikit.. maksud ditapis-tapis ni ialah kawan yg mmg susah senang bersama, boleh dipercayai, terima baik dan buruk memasing plus gossip partners la.. ha ingat nk bergossip ni boleh sesenang jeke..kena pilih gak tau..hehe..so boleh dikatakan diorang ni bestfriends aku la..

kenapa rindu? ha ni yg nak story mory ni.eh sebelum cite, meh la ceq kenalkan diri ceq dulu..nama aku Sayidatul Husna bt Mukhtar. this is me then..



and this is me now



ceh acah2 nak buat "puberty hit me like a truck" ah..padahal samo jo..kikiki..

jom sambung cerita..urmm..
1st sebab, dua daripada lima dari geng aku pindah..

2nd sebab, aku dah habis diploma.so mmg rindulah yg kat lelain tu sekali..al maklumlah..dah habis belajar la katakan.. tapi since aku and the remaining geng aku akan still proceed our studies dekat unisel jugak, so cam happy la sikit.

aku ade sorang bestfriend..ha yg ni betul2 life partner la..dia pun salah sorang dari geng tu jugak. dia ni, kalau duduk dgn dia, pergh tak sah kalau tak gelak mcm cilake..sbb kiteorg dedua org memasing suka buat benda bodoh, lawak bodoh and segala benda bodoh.. hahaha..so,most of my time mmg dengan dia ler..sape tak suka dok ngn org kelakar siot..haha..dia lah bestfriend, dia lah roomate, dia lah mak, dia lah abah, semua dialah :') so bila something happened yg dia tak tahu, mesti dia tanya "mana aku? kenapa aku takde time tu?" begitulah menunjukkan betapa rapatnya aku dengan dia..then, aku rase dia ni mmg masak gila dengan perangai aku..dia boleh tahu aku buat something dengan hanya tengok expression muka/gaya aku je..hebat kan dia? aku cam impress gila la ngn dia sbb even aku sendiri taktau aku mcm tu..dia ckp bru aku perasan..haha so, her name is Farah Nabilah Bt Mat Alias.


k gais, ni muka dia sebelum pembedahan plastik k.


yg ni plak lepas dia buat plastic surgery tu..ye mmg cantiklah.beribu ribu duit habis kalau tak cantik jugak taktau nak cakap pa..hehe..


orang kedua pulak ni ha.. cik Elli Athirah Bt Azlan..minah ni pun boleh tahan gila gak..aku paling suka buli dia..pijak dia..suruh dia picit aku..lenjan iphone dia (maklumlah kite tak mampoo nak beli iphone sendiri)..dia ni kaya beb, tapi langsung tak berlagak and kalau kau tak kenal dia kau taktau pun dia tu kaya..mcm memula aku kenal dia,aku ingat dia org biasa je mcm aku kan sampai dia keluar kan macbook dia *gulp* terus terdetik dlm hati aku "oh, dia ni org kaya". dia punya humble, taktau aku nk ckp cmne..pemurah plak tu..kalau kiteorg naik kereta dia, tak pernah mintak duit minyak..sampai kiteorg terpaksa guna cara kasar utk byr duit minyak dia(tapi sekali tu je byr minyak dia..hehe..)masatu dia sorang je ade kereta..sbb tu nk taknak kena gak naik kereta dia..thanks elli for everything :') dia nilah salah seorang yg dah pindah tu..mmg dah lama tak jumpa dia and sangat2 rindu dkt dia...so nilah muka dia..


before tabita


after tabita


the next person is, Rahimah binti Rahim..she's a wonderful women..first kenal dgn dia sbb dijadikan satu kumpulan utk buat assignment. kiteorg kena buat somekind of lirik based on tajuk yg diberi..then kiteorg decide la nk buat lagu guna 'payphone' punya tone..drpd situ aku terdetik 'wow, she's cool'..sejak hari tu kiteorg mula rapat..kiteorg menari roly poly sama sama :') berpuasa sama sama..berbuka puasa makan ikan kering dengan kacang botol sesama (kan dah cakap kawan susah senang sesama)..bila senang sikit beli ayam golek seekor..ya Allah.. how i miss this moments so much :( dia ni pun salah seorang yg pindah tu..tp dia bukan pindah tmpt belajar..tapi pindah balik rumah dia terus..dia sekarang dah kahwin..dengan..mat salih..gais..kisah cinta diorang ni serious mcm kisah dongeng atau novel..senang cerita mmg korang takkan pernah terfikir la that it actually happens in real life..and now, she's at Amsterdam gais..i'll go visit her one fine day!!so this is her..


zaman makan ikan masin dengan kacang botol gais..


ni time dia kahwin..isn't she's pretty???i know right..


bonus wedding picture..hehe..with her beloved hubby..


okay..last but not least..Syazwin Shafiqah bt Shaiful Yazed..ha...kelass kau jah.. nama pun dah melambangkan ciri2 dia..kurrrrlasss sangat..kiteorang panggil syazwin ni, Awin..awin is the prettiest among us.. i mean like we all are pretty but she's the prettiest..indeed..dia mmg cantik..plus awin ni sangat pandai and full of confidence..she just like mommy to us..taktau lah nak ckp cmne..nk kate matang, urmmm sorry to say lah tp dia gilo jugak mcm kiteorg..cuma sifat dia yg lembut tu and the way how she spoke to us yg menunjukkan sifat keibuan dia tu..tp engko jgn memain..dia kalau dgn laki dia(pakwe) pergh ganas gila..guna kau aku(dgn kiteorg tak pernah guna kau aku) main tumbuk2..wrestling2..mmg tak terkata lah keganasan tu..hahhaah..tp laki dia sporting so tak kisah lah..awin ni, dia sgt baik..selalu tolong aku or org lain buat assignment sbb somehow aku taktau cmne dia boleh faham ape lect ckp tentang assignment..hehe..satu lagi specialty dia ni, dia kalau explain something, may gosh..daripada engko tak paham langsung terus jadi cam bijak bestari..explanation dia memang terbaik..lengkap dengan contoh yg mmg boleh buat kau paham..mmg tabik spring gila lah kt awin ni..dia boleh buat contoh sendiri gais. our lect once had said " a good teacher is a teacher that can create their own examples" so anugerah ini mmg dikurniakan kepada mommy awin..hehe..luv you mommy..


dulu


sekarang..see?cantik dari dulu smpai sekarang..

tak mcm kiteorang..dulu mcm kentang brgolek,sekarang baru cantik(perasan) kikiki..

bonus picture*


from left: ima, elli, una, farah, awin

p/s: i really miss you guys.. i hope we can do a little reunion later but it seems impossible since ima is so far far away from us.. so girls, let's go to ima! hehehe..

k thats all from me..see you in the next post ;)

Thursday, 10 September 2015

MISSDAE GIVEAWAY 1.0


So, I nak la try buat giveaway ni cuz this is my first time masuk contest gini... hopefully dapat lah win 1st prize tu.. tapi kalau dpt 2nd prize pun jadilah...

so, hurry up guys..you can join the contest too.. go follow missdae.blogspot.my now!!